Kuchnia

Kulinaria

Bigos swiateczny

Skladniki na 10-12 porcji:
1,5 kg kiszonej kapusty
1/2 malej glowki kapusty
po 1/2 kg wieprzowiny (lopatki, karkowki) i kielbasy
oliwa
2-3 cebule
3 liscie laurowe
po 100 g suszonych grzybow i suszonych wedzonych sliwek
5 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka jalowca
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
sol
pieprz
mielona papryka
rozmaryn
ew. mala puszka koncentratu pomidorowego

Grzyby namoczyc. Kapuste swieza poszatkowac, kiszona odcisnac (ew. przeplukac, gdyby byla zbyt kwasna, sok zachowac i ewentualnie dodlac go pozniej do smaku), wlozyc do garnka razem ze sliwkami i przyprawami. Dodac grzyby z woda, w ktorej sie moczyly. Dusic na wolnym ogniu 1 godz.

Mieso pokroic, cebule obrac, posiekac. Przesmazyc na oliwie, dodac do kapusty. Dusic az mieso bedzie miekkie.

Dodac pokrojona kielbase i wino (i ew. koncentrat pomidorowy). Dusic jeszcze 15 min. Odstawic.

Bigos bedzie lepszy, jesli przez 2-3 kolejne dni bedzie sie go dusic po 15-20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation